maandag

O, wat is het allemaal ....
Vreselijk al die uren achter je boeken, die vermoeiende gang door een museum of een film zonder spanning... Het is allemaal vervelend. Het kost je heel veel energie, concentratie en doorzetting en oh ja, geduld. Ik heb er helemaal geen zin in en laat me nou maar. Maar ja, alles is zo hetzelfde: werktijden, afspraken, regels, taken en verplichtingen, die alsmaar zichzelf herhalen. Zo van: o, het is maandag dan moet ik de keuken schoonmaken.

Nee, als lezen saai is dan gaan kinderen in de klas zitten klieren, ouderen gaan naar buiten kijken en volwassenen verzinnen smoesjes om niet te hoeven lezen. Studenten vatten teksten samen, o nee: internet levert de samenvatting, medewerkers stellen het lezen uit, managers delegeren en politici worden indien nodig bijgepraat door de beleidsmederwerker.

Heel diep van binnen is er echter wel een niet te onderdrukken wens om dat ene boek wel te lezen, die film te bekijken, van die muziek te gaan genieten of naar dat kunstwerk te gaan kijken. Hoe krijg je die diepe binnenste wens nu naar boven?

Je hebt een duwtje nodig: een stimulerende omgeving of vaker nog een stimulator, een motivator. Een mens die je motivatieduwer is: een motimonteur, nee, een montivator. Zoek zo'n duwer, motivator op! Die heb je allemaal nodig! Soms heet die motiverende persoon: moeder, coach, leidinggevende, collega of psychiater?

Voor het bevorderen van je leesmotivatie kun je naar de montivator of gewoon de bibliothecaris. Hij stimuleert je om eens andere teksten te proberen (dikke of dunne boeken, artikelen, gesproken of grote letter). Maar de bibliothecaris stimuleert meer naar de inhoud van het te lezen, de te bestuderen of het te bekijken werk. Dat komt omdat de bibliothecaris een passie heeft, een passie voor het lezen.

Daarom stop nu hier met lezen en doe je boek open, bibliothecaris.


5 opmerkingen:

  1. Maar als er sprake is van ontlezing en dat mensen steeds minder uit genoegen lezen, dan is het wel verwonderlijk dat er nu hoeveelheden boeken over de toonbank vliegen, die men jaren geleden niet voor mogelijk had gehouden. In 1996 was de jaaromzet van boeken nog 735 miljoen gulden, terwijl het nu al gestegen is tot boven de 904 miljoen.
    Bron:
    Scholieren.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond op het internet een leuk Japans filmpje over de creativiteit van een kind die je als oudere 'slechts' de ruimte hoeft te geven: http://www.youtube.com/watch?v=9REhdmJ36rg&feature=player_embedded

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je ergens door geboeid bent geraakt kun je daar ook vaak mooi en geïnspireerd over vertellen. Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over.
    Dat doet me ineens nog weer denken aan de VIS cursus. In het introductiefilmpje stonden de medewerkers ook hun vis met inspiratie en vol vuur te verkopen.
    En ja, om enthousiast over een boek te kunnen vertellen, moet je het wel eerst gaan lezen. Dus ik ga je aansporing opvolgen en straks lekker mijn boek pakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. goed idee,
    ik ga verder met 'het diner'!

    BeantwoordenVerwijderen