zondag

Inspiratie

Marina Polderman schreef dat een wekelijks inspiratie-uurtje voor alle medewerkers van de bibliotheek over lezen en literatuur een vast weekonderdeel moet worden om deze medewerkers (beter) de liefde voor het lezen te laten uitstralen.

Niet spreken in de bibliotheek over frontale presentatie, thematische indeling. Nee. Niet zuchten achter de balie over onvindbare boeken, te laat gelden of ander ongemak. Niet spreken in de publieke ruimten over collegae, de leidinggevende of andere afwezige personen. En zeker niet spreken over bezuinigingen, politici en anderen, die niets begrijpen van leesbevordering en niets begrijpen over een noodzakelijke en deugdelijke informatievoorziening voor je medemens.

Nee, dat doen we niet. Wij, bibliothecarissen hebben een vak! Daar kunnen we zodanig geïnspireerd over spreken dat een ander denkt: “ik krijg zin in lezen. Ik word nieuwsgierig. Ik krijg weer energie, hersenenergie.

En hoe krijg je dat en hoe hou je die inspiratie? Zoek een aansprekend voorbeeld in je omgeving, in de wereld of in de literatuur: bijvoorbeeld Pippi Langkous, de boekenheld van Astrid Lindgren . Met haar levenslust, haar onnavolgbare logica en haar tegendraadsheid is Pippi Langkous voor velen een heldin. Wat kunnen we leren van Pippi's sprankelende creativiteit?

1. Vrijheid blijheid
2. Slik niets voor zoete koek
3. Zoek naar je eigen oplossing
4. Keer de regels om of help ze om zeep.
5. Maak je eigen fantasieën waar
6. Zorg voor jezelf en je vrienden
7. Richt de wereld in naar je eigen zin
8. Go slow
9. Toch nog een probleem? Dan is er altijd nog de fantasie.
(Met dank aan de ideeënmaker (idenmaker.blogspot.com)

Elke dag kun je deze keuze maken!

P.S. Beste cultuurbezuiniger, denk ’s avonds eens in je bedje: “Fantasie is onbegrensd!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten